2016. okt 10.

A sikeres fogyókúra 5 eleme

írta: kapcsolo
A sikeres fogyókúra 5 eleme


A dolgok nem kívül kezdődnek, hanem belül,
és nem alul, hanem felül,
és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban.

/Hamvas Béla - A dolgokról/

 

Kezdeti lelkesedés, sikerek, visszaesés és még több túlsúly – ez a körforgás jellemzi eddigi próbálkozásaid a divatdiéták sűrűjében? Akkor itt az idő, hogy felismerd, a fogyás nem kizárólag diéta és testmozgás eredménye lehet. Hiszem és tapasztalom, hogy az alábbi 5 elem együttes alkalmazásával nem pusztán a kívánt súlyt érheted el, hanem önismereted mélyülését is megtapasztalhatod, mely az életed egyéb területein is sikereket hoz majd.

 

images.jpg

 

Ismerd fel valódi motivációd

Sokszor hallom fogyókúrázók szájából, hogy szeretnék végre a férjem méltó párja lenni, szeretném, ha a gyerekemnek nem kellene szégyenkezni az anyja miatt és ha lefogyok majd biztos könnyebben találok új munkát is. Nem hiszek benne, hogy mások érdeke elég erős motiváció egy komoly súlyfelesleg leadásához. Fordulj magad felé őszinte érdeklődéssel és bízz belső bölcsességedben. Mi a valódi oka annak, hogy belekezdesz egy újabb diétába? És annak, hogy az előző megdőlt? Tényleg rólad szól ez, vagy másoknak szeretnél megfelelni? Csak gyorsan „valaki fogyasszon már le”, vagy kíváncsi vagy arra is, mi vezetett odáig a lelkedben, hogy egész lényed pusztán az aktuális testsúlyod alapján ítéled meg? Erre még a folytatásban visszatérek.

Jelölj ki reális célokat és vállald a felelősséget

A testedért Te és csakis Te vagy a felelős. Ha a rossz genetikára hivatkozol, ott nagy valószínűséggel inkább arról lesz szó, hogy a származási családodban látott étkezési és megküzdési minták sem voltak megfelelőek, ezért volt túlsúlyos az egész család. Most felnőtt vagy és önállóan határozhatod meg, mit és mennyit eszel, hogyan viszonyulsz a táplálékfelvételhez és önmagadhoz.

Reális cél alatt azt értem, hogy nem két hét alatt próbálod meg leadni, ami hosszú évek során rakódott rád feleslegként. A fokozatosság talán lassabb, de tartósabb eredményhez vezet. A túlságosan alacsony súly kitűzése garantálja a kudarcot, így igyekezz olyan célt meghatározni, mely elérhető és tartható a „hétköznapi élet” során is.

Ismerd fel valódi igényeid és kommunikáld környezeted felé

Eddigi sikertelen fogyókúráid mögött jó eséllyel egy önszabotáló programod húzódik, mely gondoskodni fog róla, hogy ne érd el a célod. Ez ezért van, mert a súlyfelesleged próbál számodra jelezni valamit. Talán egy mélyre elfojtott, ki nem mondott igényt, hogy szeressenek és figyeljenek rád. Esetleg „lenyelted” a vágyaidat, a szexuális impulzusokat, a dühödet? Élményekre, örömre vágysz? Hogy állsz a nemet mondással? Mások igényeit rendszeresen önmagad elé helyezed, ettől aztán fáradt, kimerült és csalódott vagy? Ilyen és hasonló kérdések merülnek fel az elhízás hátterének megfejtésekor. Ha ráismersz valódi szükségleteidre, megtanulhatod őket megfelelően kommunikálni környezeted felé, így kielégülhetnek és nem étellel fogod pótolni a hiányt.

Vonj be segítséget

A fentiek megfejtéséhez szerencsés igénybe venni egy elfogulatlan külső személy vagy tanácsadó segítségét. Te ugyanis nehezen látsz rá vakfoltjaidra, egy külső szemlélő hatékonyabban felismeri a mögöttes okokat. Segít az elakadás megfejtésében és új stratégiák, viselkedésmódok begyakorlásában, így csökkenthető a visszaesés valószínűsége. Fogyókúra esetén kimondottan hatékonyak a csoportfoglalkozások. A nem vagyok egyedül érzése és egymás támogatása megsokszorozza a fogyókúra egyéb elemeinek hatását. Ha nem komfortos számodra csoportban megnyilvánulni, akkor válaszd az egyéni konzultációt.

Vezess étkezési naplót

Gyorsan ezt a kis túrórudit még bedobom, nem ezen fog múlni. Ugye néha belesétálsz ilyen helyzetekbe diétáid során? Aztán észre sem veszed, hogy aznap még hasonlóan jársz el egy mosolygó sajtos pogival vagy a gyerek tányérján maradt néhány karika vajas kiflivel is. Ha étkezési naplódba becsülettel lejegyzed, mikor mit és mennyit ettél, látni fogod mi az, ami beleillik és mi az ami nagyon kiabálna benne. Elakadás esetén visszanézheted, hogy mi akadályozhatja a kívánt súlyvesztést, és az ételek mellé lejegyezheted az étkezéssel járó hangulatod, érzelmeidet is. Így gyorsan felismered majd, mikor jelent jutalmazást egy étkezést, mikor eszel unalomból és mikor frusztráció, elkeseredés miatt. A felismerés után már csak egy lépés, hogy találj más megoldásmódokat, vagy előre felkészülhess a rizikós helyzetekre.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról és magadról, a www.ingroup.hu oldalon megtalálsz minket.

Írta: Takács Magdolna

Szólj hozzá

lélek fogyókúra diéta fogyás pszichológia