2016. nov 29.

Ezért érdemes fejleszteni érzelmi intelligenciánkat

írta: kapcsolo
Ezért érdemes fejleszteni érzelmi intelligenciánkat

 

Ismersz olyan embert, aki briliáns elme, mégis lesed az órád amikor vele vagy, mert valahogy nem komfortos a társasága? Félreérti amit mondasz, nem veszi a jelzéseidet és folyton kellemetlen megjegyzései vannak. Túl közel jön, vagy épp túl távol marad – mindenféle értelemben - és Te csak értetlenül pihegsz találkozásaitok után? Mintha egy kicsit sem érdekelnéd őt. Te már elnyomsz egy felfelé törő ásítást, lépkedsz hátra, de ő csak jön és sztorizza, hogy élete legjobb röhögését egy temetésen élte át?

Ez persze egy sarkított kép, de talán nem is gondolnánk, mi mindent befolyásolhat életünkben az érzelmi intelligencia. A fentiek például lehetnek az alacsony EQ jelei. Ugyanis akinek alacsony az empátiája, az nem képes mások élményvilágába belehelyezkedni. Nem látja, mi zajlik bennünk, mi esne jól nekünk, mikor sok az ő jelenléte és egyáltalán hogyan érdemes viszonyulnia hozzánk.

Talán nem gondolnánk elsőre, hogy az alacsony EQ komoly szerepet játszik a szenvedélybetegségek kialakulásában is. A gyenge képesség a nemet mondásra, a silány érzelmi élet, és annak a hiánya, hogy meglássunk összefüggéseket érzelmeink, gondolataink és tetteink között, egyenes út lehet az alkohol és a drogok felé.

Sokan az anyagi produktivitást azonosítják a sikeres életettel, holott én például találkoztam már olyan sikeres üzletemberrel, aki milliókat keres, otthon az asszony mégis felülkerekedik rajta és terrorizálja. Ebben a cudar családi életben a kilazulást néhány pohár whisky jelenti, ami aztán további problémákhoz és elhidegüléshez vezet. Lejönni pedig nagyon nehéz róla.

Nem hiszek benne, hogy az alkoholizmusra való hajlam örökölhető. Ami örökölhető, az a rossz megküzdési minta, azon viszont lehetséges változtatni. Csak hát ugye ez azt jelenti, hogy  felelősséget kellene vállalni, ami helyett sokkal egyszerűbb a kárhozott ősökre mutogatni.

Az érzelmi intelligencia többek között azt jelenti, hogy képesek vagyunk önmagunkban megbirkózni érzéseinkkel, becsüljük magunkat, rendelkezünk önkontrollal, felismerjük a bennünk zajló folyamatokat és belső igényeinket, empatikusak vagyunk, ezáltal kellemesebb társaság leszünk mások számára és képesek vagyunk a stresszel megbirkózni belső erőforrásaink mozgósításával. Ez utóbbi a függőségek elkerülése szempontjából kulcsfontosságú. Az introspekcióra, azaz önvizsgálatra való képesség fejlesztése által már egy rizikóhelyzet előtt közvetlenül megállítható a folyamat, mely esetleg szerhasználattal végződött volna.

 save_trees_2.jpg

 

Érzelmi intelligenciánk komoly hatással lehet vágyott céljaink elérésére is. Képzeljünk csak el egy állásinterjút, ahol képesek vagyunk „letapogatni” interjúztatónk érzelmi állapotát. Ehhez igazodva felvehetjük testtartását, beszédtempóját és stílusát, még akár lélegzetvételünkben is alkalmazkodhatunk hozzá. Így garantáltan megteremtjük vele az összhangot és elnyerhetjük szimpátiáját.

Manapság a kapcsolati tőke elengedhetetlen az érvényesülés és a teljes élet megteremtéséhez. Itt viszont felmerül egy szembetűnő különbség a mai fiatalok és a korábbi generációk élete között:  előbbiek idejük jelentős részét monitorok előtt töltik, ezzel leszűkítve a társas kapcsolódást. Mert ugyan a virtuális térben is vannak találkozások, azzal a különbséggel, hogy azt a világot teljes egészében mi alakítjuk. Akkor lépünk be és ki, amikor kedvünk tartja, egy kínos szituációból egy gombnyomással kiugorhatunk, és a másik arcáról sem tudjuk leolvasni a reakcióit. Ez a tér nem szolgálja szociális kompetenciáink fejlődését, így pedig jó eséllyel negatív irányba befolyásolja társas kapcsolatainkat.

Jó hír viszont, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztésére számos, egyszerűen kivitelezhető gyakorlat létezik. Ezek segítségével fokozhatjuk asszertivitásunk és a felelősségvállalást életünkben, elsajátíthatunk jól működő kommunikációs technikákat, akaratunk és a saját igényeink képviseletét agresszió nélkül, a másik tiszteletben tartásával, azaz asszertív módon. A stresszel való megküzdési repertoár szintén gazdagítható, melynek segítségével kiegyensúlyozottabb életet élhetünk.

Növelhetjük autonómiánkat, céljaink és pozitív tulajdonságaink felderítésével pedig elindulhatunk az önmegvalósítás útján.

 

Írta: Takács Magdolna, önismereti és életvezetési tanácsadó

 

 

 

 

Szólj hozzá