2017. feb 06.

Szerelmem, Te drága! Avagy milyen árat fizetünk projekcióinkért?

írta: kapcsolo
Szerelmem, Te drága! Avagy milyen árat fizetünk projekcióinkért?

Rajongás, eufória, vértódulás, agyeldobás, zakatoló szívverés, elgyengült térdek. Ismerős? Amikor tombolnak a hormonok, olvad a gumi a bugyiban és leszáll a rózsaszín köd, nehéz észnél lenni.

A szerelem első időszakában tulajdonképpen nem is a másikat látod, hanem rávetítesz mindenféle vágyat, elképzelést, ideált, aminek jó esetben valami köze azért van a kiválasztotthoz, de az is előfordulhat, hogy az égvilágon semmi. Ezek a projekciók ugyanis belőled jönnek, csak kivetíted őket a másikra.

happily-ever-after.jpg

Mondok példát: Gábor szereti a lányokat, csurgatja a nyálát a kollegináktól kezdve a szoknyás járókelőkig mindenkire. Majd otthon a vacsoránál nekiáll az asszonyt gyanúsítgatni hűtlenkedéssel, holott saját belső késztetéseit vetítette ki rá, melyekkel nem tud szembenézni.
Vagy itt van Józsi, akit gyermekként bántalmazott apukája, ezért aztán felnőttként hatalmasra gyúrja magát mert úgy véli, mindenki őt akarja megfejelni az utcán, holott ő az, aki haragszik a világra. Ez a Józsi beválaszt magának egy gyámolítandó, gyenge lányt, akit majd ő védelmez egész életében. Aztán később  rossz szemmel nézi a lány független, önmegvalósító törekvéseit, holott ő sosem kért gyámolítást és korántsem olyan gyenge, mint amilyennek Józsi látni vélte.
Mit ad isten, pont két férfi példával rukkoltam elő, nem mintha mi nők nem lennénk nagy mesterei a projekciónak.

Fritz Perls, a gestalt terápia atyja gyakran hangoztatta, hogy a világról alkotott érzékelésünk nyolcvan százaléka nem más, mint önmagunk kivetítése. Azt mondják, hogy miután ezt kijelentette, rendszerint rámeredt beszélgetőpartnerére, és hozzátette: „és a maradék húsz százalék java része is”.

Ebből fakad az is, hogy amikor beleszeretsz valakibe, önmagaddal létesítesz viszonyt, eleinte keveset látsz választottad valódi lényéből. Ha valakit felöltöztetsz valamilyennek, fájdalmas tud lenni, amikor lehull róla a jelmez.

Amikor a fejed elkezd kitisztulni, meglepődsz. Megváltozott, eddig másnak mutatta magát, hazudott nekem! Holott nem ő hazdutott, hanem Te láttad másnak. Mintha egy álomból ébrednél, szépen kibontakozik előtted valódi énje. Most pedig el kell döntened, tudod-e szeretni őt ilyennek, vagy tovább kergeted az ideálod.

a-step-by-step-guide-to-comforting-your-crying-girlfriend-400x300.jpg

Sok konfliktus és szakítás hátterében nem a felek egymáshoz való viszonya áll, hanem múltjukból hozott sérüléseik és az ezekből fakadó harag és fájdalom. Ez lehet egy korábbi kapcsolat, vagy a gyermekkor is. Gyanút foghatsz, amikor valami túl erős reakciót vált ki belőled - bolhából elefántot csinálsz. Ilyenkor valószínűleg indokolatlanul erős érzéseid egy korábbi eseményhez köthetőek. Érdemes megkérdezned magadtól: mi van, ha nem zártam még le magamban azt az esetet és ezért váltott ki ez most belőlem ilyen erős reakciót? Amíg ezeket a gombjaidat könnyű benyomni, addig igazából nem tartózkodsz a jelenben, mert olyasmire reagálsz, ami sok éve történt veled. Ha például apukád el-el tünedezett napokra, hetekre kiskorodban, teljesen kiszámíthatatlanul, akkor elég, ha a párod egyszer nem tudod elérni telefonon, benned rögtön bekapcsol az egész csomag, a gyerekkori elhanyagolás és bizonytalanság érzése újra aktiválódik és mindenért a párod kapja majd meg a szemrehányást.

A jó hír, hogy ezek a gyerekkori vagy más kapcsolathoz köthető sérülések feldolgozhatók, a kevésbé jó hír, hogy segítségre van szükség hozzá. Egyedül ugyanis szinte lehetetlen ezeket a sérüléseket felfedezni, egy elfogulatlan segítőre van szükség hozzá.

A konfliktusoktól nem szabad megijedni, mert mindig magukban hordozzák az intim kapcsolat lehetőségét. Ha sikerül együtt megoldanotok nehéz helyzetetek, attól mélyülni fog a kapcsolatotok.

Bízom azért benne, hogy nem sikerült ezzel a kis intellektualizálással kipukkasztanom a lufit, szerintem a szerelem az egyik legjobb dolog a világon. Arra szerettem volna felhívni a figyelmed, hogy folyamatos önvizsgálattal és éberséggel jobb és tartósabb választásaid lehetnek, mintha hagyod, hogy hormonjaid és belső sérüléseid játékszere legyél.

 

Ha segítségre van szükséged elakadásaid vagy fájdalmad feldolgozásában, a LelkiFejlődés Facebook oldalán megtalálsz, párkapcsolati problémákkal foglalkozó csoportunkról pedig a www.ingroup.hu oldalon olvashatsz.

 

Írta: Takács Magdolna, önismereti és életvezetési tanácsadó

Szólj hozzá