2020. jan 13.

Állást keresel vagy pályát módosítanál? - Így érdemes elkezdened

írta: kapcsolo
Állást keresel vagy pályát módosítanál? - Így érdemes elkezdened

Gondolkodtál már azon, hogy annak idején mi határozta meg a pályaválasztásodat? A szüleid útját követted, vagy tudtad már gyerekként, mi lesz a te utad, esetleg csak ráböktél valamire a felvételi tájékoztatóban? Ha szerencséd volt, beletrafáltál és elindultál egy sikeres úton. Én azonban a praxisomban jellemzően olyan emberekkel szoktam találkozni, akik felnőtt fejjel ismerték fel, hogy amit csinálnak, valójában nagyon távol áll tőlük. A jó hír az, hogy ha dolgozol magadon, bármely életszakaszban közelebb kerülhetsz a vágyott munkához.  

Miért is fontos a kiteljesedett élet és jelen esetben az álláskeresés szempontjából, ha ismered magad? Minél mélyebb önismerettel rendelkezel, annál tisztábbak lesznek a választásaid. Nem az aktuális trendek és a közösségi médián látott ismerőseid (látszólag) tündöklő élete fogja meghatározni, milyen irányba haladj, hanem pontosan tudni fogod, mi az oké számodra és mi az, amiben már nem szeretnél élni. Önismereted mélyülésével az önbizalmad is nőni fog, és akinek van önbizalma, abból nem irigységet vált ki mások sikere, hanem elkezd mindenben lehetőségeket látni. Ő megcsinálta? Akkor én is képes lehetek rá! Arról nem is beszélve, hogy ha tisztában vagy pozitív jellemvonásaiddal és erősségeiddel, könnyebben adod el magad egy interjún. De erről a következő írásomban olvashatsz majd.

img_20190927_073703.jpg

A munkával eltöltött idő jelentős hányadát teszi ki a mindennapoknak, így célszerű olyan hivatást és munkahelyet választanod, ami igazán passzol a személyiségedhez.

Nézzük hát, mit érdemes megvizsgálnod, ha álláskeresésre vagy váltásra adod a fejed. Megteheted azt is, hogy elcsendesedsz a kanapéd sarkában egy bögre teával és felírod a válaszaid az alábbi kérdésekre:

  • Mi az a tevékenység, amit szívesen végzel? Amit igazán élvezel. Hisz a munka területén is létező jelenség, hogy ahelyett, hogy elfáradnál, energiával tölt fel, amit csinálsz. Ilyenkor tud megtörténni, hogy nem szabadságtól szabadságig élsz – pontosabban túlélsz -  hanem a mindennapjaidban éled meg az alkotás, az önmegvalósítás és ezáltal a szabadság érzését.

  • Miben voltál eddigi életed során sikeres? Mi az, amiben igazán jó vagy? Ne csak eddigi munkatapasztalataidból szemezgess! Ha például úgy érzed, jól tudsz bánni az emberekkel, fel tudod kelteni az érdeklődésüket, szívesen társalognak veled, akkor megkeresheted, melyik munkaterületen tudnád hasznosítani eme képességed. Jól főzöl? Hatalmas bulikat szervezel? Hobbi túracsapatot vezetsz? Akár ezek is lehetnek kiindulópontok.

  • Mi az, ami igazán érdekel? Milyen témájú könyveket szeretsz olvasni? Milyen filmekre ülsz be a moziba? Melyik 3 oldalt látogatod leggyakrabban az interneten? Mivel kapcsolatban fordulnak hozzád a barátaid segítségért? Van esetleg olyan hobbi/tevékenység, amit kevesen tudnak rólad, hogy nagyon szereted csinálni? Ha saját TV műsorod lenne, miről szólna?

  • Milyen közegben, azaz vállalati kultúrában érzed jól magad? Milyen stílust képviselt az a vezetőd, akivel hatékonyan tudtál együtt dolgozni? Szereted, ha szabadon dolgozhatsz a határidő végéig, vagy örülsz, ha rendszeresen egyeztethetsz a munkafolyamatokról?  Mi az, amitől megbecsülve érzed magad? Pénzbeni juttatások, vállveregetés, egy kedves mondat naponta, laza, bizalmi hangulat?

  • Mi az, ami nem megy? Igen, talán kényelmetlen ránézned a hibáidra, de biztosíthatlak, nincs ember a földön, aki sosem hibázott volna élete során. Tehát, mi az, amiben nem érzed magad jónak? Ez az, ami szorongással tölt el, reggel görccsel a gyomrodban ébredsz, amikor tudod, hogy ez a feladat vár rád. Azt javaslom, kerüld el azt, amit nagyon nem érzel magadénak. Önmagában a komfortzónából való kimozdulás fejlesztő hatású lehet, de ha a szorongás és önostorozás a mindennapjaid részévé válik, az bizony piros zászló.

  • Plusz egy bónusz kérdés, már gyakorlott önismerőknek: Jelenlegi életednek mi a fő témája? Talán a sport, a szépség, a pénz, az emberi lélek, a család, a gyerekek? Hidd el, ezen a vonalon is érdemes elindulnod, csak talán eddig meg sem fordult a fejedben, hogy ilyesmivel foglalkozz. Én hiszem, hogy nem véletlenül jönnek szembe ugyanazok a témák életünk során. Ezzel van dolgunk. És ha már dolgunk van vele, miért is ne élhetnénk belőle? 
Természetesen lehetséges, hogy önállóan nem látsz rá teljes mértékben önmagadra, a legtöbb embernek vannak vakfoltjai, ha úgy érzed, segítene egy külső nézőpont behozása, keress fel egy önismereti mentort, pszichológust vagy coach-ot.

Ez az írás az önismeret szerepét hivatott hangsúlyozni az álláskeresés és a pályamódosítás során. Ugyanakkor fontosnak érzem a teljesség igénye nélkül megemlíteni, milyen egyéb szempontokat érdemes figyelembe venned, ha sikerrel szeretnél járni.

  • Az első és szerintem legfontosabb kincs manapság a kapcsolati tőke. Ismerősök, volt kollégák, rokonok, stb. Beszélj velük a terveidről, hátha valaki a segítségedre lesz.

  • Figyeld meg a trendeket. Mi az, ami nagyon megy mostanában? Mire harapnak az emberek, mivel van tele az internet? Ha találsz köztük olyat, ami közel áll hozzád, hogyan tudnád a Te adottságaiddal és tapasztalatoddal megvalósítani?

  • Konzultálj szakemberrel, nézzétek át együtt, merre érdemes indulnod a fenti szempontok és a munkaerőpiaci helyzet alapján.

  • Kísérletezz. Vállalj el akár mellékállásban, vagy az álláskeresés mellett projekt alapon olyan munkát, ami eddig esetleg eszedbe sem jutott, vagy nem merted megpróbálni. Egyrészt szélesítheted a tapasztalataid és szakértelmed körét, másrészt elképzelhető, hogy beleszeretsz egy eddig ismeretlen területbe, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor is kapcsolatokat építesz.

  • Olvass sokat olyan emberekről, akik pályát módosítottak vagy az álommunkát végzik. Ők hogyan csinálták? Inspirációnak mindenképpen ajánlom az ilyen sikersztorikat, és a közösségi oldalakon is találhatsz olyan csoportokat, ahol hasonló élethelyzetben lévő emberek tömörülnek. Ha látod, hogy valakinek sikerült, talán magadról is elhiszed, hogy képes vagy rá.
Tervezd meg az életutad. Na de ki az, aki már 10 évesen tudta, mit szeretne egész életében csinálni, majd kiugrók és vargabetűk nélkül menetelt az úton? Én kevés ilyen embert ismerek. Ezért tervezés alatt az újratervezést is értem. Időnként állj meg, nézz rá az eddigi életedre, és gondold végig, ha ezen az úton maradsz, az hová vezet téged 10-20-30 év múlva, és ha szükséges, korrigálj menet közben.


Írta: Takács Magdolna – Önismereti mentor
www.lelkifejlodes.hu
https://homeofficehungary.hu/oneletrajz-tanacsadas-es-eletvezetesi-tanacsadas/
Szólj hozzá